Halti vs. Jack Wolfskin tunnel tents


Syksyn suunnitelmissa on useampia lyhyempiä ja pidempiä retkiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Teltta on yksi keskeisimpiä retkeilijän varusteita ja aiemmat telttavalintani eivät ole olleet kovin tarkkaan harkittuja joten  päätin hankkia kunnollisen vaellusteltan. Ajatuksena oli että teltta kestää keväästä syksyyn kaikissa vastaantulevissa olosuhteissa ja tarvittaessa satunnaisen talvikäyttönkin. Kaikki aiemmat telttani ovat olleet itsestäänseisovia kupolitelttoja. Koin aiemmin kupoliteltat jotenkin kätevämpinä juuri tuon itsestäänseisovuuden takia. Kupolit on helppo pystyttää tarvittaessa vaikka kalliolle ilman naruja.

Uuden teltan vaatimuksina oli kuitenkin käyttömahdollisuus kaikissa olosuhteissa, veden ja tuulen kestävyys sekä huonomman kelin yllättäessä ruuanlaittomahdollisuus absidissa eli eteisessä. Melko nopeasti tajusin että paras vaihtoehto on tunneliteltta, tunnelit kestävät paremmin tuulta kiilamaisen muotonsa takia ja niissä on luonnollisesti muodon takia usein huomattavasti tilavampi absidi. Vaihtoehtojen tutkimisen jälkeen päädyin hankkimaan Haltin XPD Finland 2 -teltan. Tämä oli virhe. XPD Finland 2 oli tarjouksessa hintaan 219€ joka on ihan kohtuuhinta 3 vuodenajan  luotettavasta ja laadukkaasta vaellustunnelista. Harmikseni tämä Halti ei ollut laadukas eikä edes välttävä. Heti hankintapäivän iltana testasin telttaa kasaamalla sen kotipihalle, ajatuksena oli myös tarkistaa että sisäteltta on valmiiksi kiinnitetty ulkotelttaan jolloin teltta on helppo kasata sadekelillä nopeasti niin että sisäteltta pysyy kuivana. Heti säilytyspussin avattuani huomasin että kolmesta eripituisesta telttakepistä puuttuu värikoodaukset jotka niihin on tuoteselosteessa luvattu. Värikoodaukset helpottavat teltan pystyttämistä jos teltassa on eripituiset kepit jolloin värikoodeilla löytää helposti oikeat kanavat jokaiselle kepille. No Haltista nämä puuttuivat, mikä nyt oli vielä ihan siedettävissä oleva virhe jos teltta muuten olisi kunnossa. Suurin pettymys oli kuitenkin kankaan ja ommelten huono laatu. Kiiloille tarkoitetuista remmeistä joilla teltta viritetään molemmista päädyistä pystyyn repesi ompeleet toisesta päästä heti ensimmäisellä pystytyksellä. Jos teltta ei kestä ensimmäistä pystytystä kotinurmikolla niin mitenköhän olisi käynyt erämaassa vaakasuuntaisessa räntäsateessa? En jäänyt Haltia ihmettelemään sen enempää vaan palautin sen heti seuraavana päivänä hankintapaikkaan.

Jack Wolfskin NorthBay II, ensitestissä kotinurmikolla
Jack Wolfskin NorthBay II, ensitestissä kotinurmikolla

Reilun vuoden verran käytetty Jack Wolfskin Denali 75 rinkkani on palvellut minua erittäin hyvin ja osoittautunut erinomaiseksi niin käytettävyydeltään kuin laadultaankin. Merkistä saatujen hyvien kokemusten perusteella päädyin Haltin pettymyksen jälkeen hankkimaan luottomerkin vastaavankokoisen vaellustunnelin. Tarjouksessa hintaan 229€ ollut Jack Wolfskin North Bay II on kahden hengen vaellustunneli jonka vedenpitävyys on 5000mm päällysteltan ja 10000 pohjan osalta.

North Bay II ja Akka View 2
North Bay II ja Akka View 2

Heti ensitestissä North Bay II:n materiaali ja viimeistely osoittautui huomattavasti laadukkaammaksi kuin Halti XPD 2. Yllättäen myös Jack Wolfskinin mainostama real tunnel- tekniikka todellakin antoi lisätilaa tunnelin sisälle. Esitaivutetut telttakepit leventävät tunnelin muotoa antaen enemmän tilaa juuri nukkumakorkeudelle mikä on tietysti hyvä ominaisuus. Ainut haaste on teltan melko suuri paino: 4,09kg on aika paljon kahden hengen teltasta ja pakkauskoko vie myös merkittävästi rinkasta tilaa. Painon ja koon kanssa on kuitenkin mahdollista tulla toimeen, sitäpaitsi kokemus osoittaa että teltan ja makuupussin kanssa ei kannata viilata grammoja tai senttejä.

Wolfskin pääsikin heti testiin myös pienimuotoisen retkeilyn lomassa viikonloppuna Nuuksiossa. Noin viiden kilometrin kävelyn jälkeen painonlisäys rinkassa ei tuntunut sinänsä miltään. Optimoimalla muiden varusteiden kokoa ja sijoittelua teltan viemä lisätila Denalin sisällä on melko helposti korvattavissa joten paino ja kokohaaste tuntui pieneltä. Sään ollessa poutainen ei North Bayn vesiominaisuuksia päästy Nuuksiossa testaamaan joten se jää vielä avoimeksi. Tuuletusaukot tuntuivat toimivan hyvin, molempien aukkojen ollessa auki kondensaatiota muodostui jonkin verran ulkokankaan sisäpintaan mutta sisäteltan kankaat olivat täysin kuivat yön jälkeen. Kokoa teltassa riittää hyvin ja absidi on sen verran reilun kokoinen että siellä mahtuu hyvin keittelemään retkieväät, säilyttämään kahden hengen rinkat sekä tarpeen tullen vaikka järjestämään korttiringin retkiporukan kesken. Lopputulemana olen erittäin tyytyväinen telttahankintaan tällä hetkellä. Lyhyiden teltta ja hieman pidempien rinkkakokemusten perusteella suositelen mielelläni Jack Wolfskiniä.

Auringon kultaama Kolmoislammien ranta
Auringon kultaama Kolmoislammien ranta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s